Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do

Zupa czosnkowa

Składniki:
  • 26 ząbków czosnku (nieobranych)
  • 18 ząbków czosnku (obranych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 1/4 szklanki cebuli w plasterkach
  • 1 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 3 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki Parmezanu/ innego twardego sera
  • grzanki
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W żaroodpornym naczyniu umieść 26 ząbków nieobranego czosnku. Dodaj 2 łyżki oliwy i posyp szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj.
Przykryj folią aluminiową i piecz przez ok 45 min, do momentu aż czosnek będzie złocisty i miękki. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Wyciśnij czosnek z łupin (możesz to zrobić z pomocą akcesorium do czosnku Brava) i przełóż do miseczki.

Rozpuść masło w dużym garnku. Dodaj cebulę i tymianek. Gdy cebula się zeszkli dodaj upieczony i surowy czosnek i podsmażaj na małym ogniu przez ok 3 min. Dodaj bulion i gotuj co jakiś czas mieszając przez ok 20 min.

Następnie zmiksuj wszystko na zupę krem. Najgładszą zupę uzyskacz miksując ją w ekstraktorze NutriBullet. Do zmiksowanej zupy dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem.

Podawaj ze startym parmezanem i grzankami. Z wierzchu polej odrobiną soku z cytryny.

Autor : epicurious.com