Zapiekanka pasterska
Czas przygotowania:
Ponad godzinę
Całkowity czas:
Ponad godzinę
- Składniki:
-
- 1 kg mielonego mięsa wołowego
- 700g ziemniaków,
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka oleju
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 80 g białego wina
- 60 g sosu Worcestershire
- sól, pieprz
- Przygotowanie:
-
Krok 1 Drobno posiekaj dwa ząbki czosnku, cebulę, marchew i seler. Smaż na odrobinie oleju aż cebula się zeszkli, następnie dodaj białe wino i mielone mięso. Po podsmażeniu dopraw sosem Worcestershire, szczyptą soli i pieprzu oraz dodaj koncentrat pomidorowy - smaż mieszając przez około pięć minut.
Krok 2 Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości. Utłucz je na puree, dodaj mleko, 2 łyżki masła, dopraw gałką muszkatołową i solą. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3 Podsmażone mięso z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego, wyrównaj. Na wierzch wyłóż warstwę puree ziemniaczanego.
Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 180 °C i wstaw tam potrawę na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie jest gotowe do nałożenia na talerz.
Życzymy smacznego! :)