Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do

Zapiekanka pasterska

Czas przygotowania:

Ponad godzinę

Całkowity czas:

Ponad godzinę

Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 700g ziemniaków,
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka oleju
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 80 g białego wina
  • 60 g sosu Worcestershire
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Krok 1 Drobno posiekaj dwa ząbki czosnku, cebulę, marchew i seler. Smaż na odrobinie oleju aż cebula się zeszkli, następnie dodaj białe wino i mielone mięso. Po podsmażeniu dopraw sosem Worcestershire, szczyptą soli i pieprzu oraz dodaj koncentrat pomidorowy - smaż mieszając przez około pięć minut.

Krok 2 Obierz ziemniaki i ugotuj do miękkości. Utłucz je na puree, dodaj mleko, 2 łyżki masła, dopraw gałką muszkatołową i solą. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3 Podsmażone mięso z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego, wyrównaj. Na wierzch wyłóż warstwę puree ziemniaczanego.

Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 180 °C i wstaw tam potrawę na około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika danie jest gotowe do nałożenia na talerz.

Życzymy smacznego! :)

Autor : Agata