Tarta ziemniaczana faszerowana jagnięciną i orzeszkami piniowymi
Czas przygotowania:
Do 45 minut
Całkowity czas:
Do 45 minut
- Składniki:
-
Ciasto:
- 700 g mącznych ziemniaków
- sól
- mąka (wg potrzeb)
Farsz:
- 10 g masła
- 2 łyżki stołowe oliwy
- 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
- świeżo zmielony pieprz
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- 2 szt. kardamonu, tylko nasiona ze strączków, zmielone na proszek
- 3 goździki, zmielone na proszek
- 200 g mielonej jagnięciny
- 50 g orzeszków piniowych, uprażonych
- 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki stołowe świeżej natki pietruszki, posiekanej
- sól
Sposób podania:
- 150 g rukoli w dressingu z cytryny i oliwy
- 200 ml jogurtu
- ½ ząbka czosnku, drobno posiekanego
- sól i pieprz
Źródło: mojirecepti.com
- Przygotowanie:
-
Przygotuj tarty ziemniaczane odpowiednio wcześniej w domu - a będziesz mógł się cieszyć zdrowym, domowym lunchem w pracy.
Krok 1. Ciasto:
Gotuj ziemniaki bez obierania w osolonej wodzie w Garnku Ceramicznym Delimano® do momentu aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Osusz je, obierz i ugnieć na purée. Wymieszaj z solą i dodaj tyle mąki, żeby dało się zagnieść ciasto.
Krok 2. Farsz:
Póki ziemniaki się gotują, przygotuj farsz. Rozpuść masło z oliwą w Patelni Ceramicznej Dwuuchwytowej Delimano® i podsmaż cebulę aż się zrumieni. Dodaj przyprawy i podsmażaj przez minutę. Następnie dodaj jagnięcinę i smaż ją, mieszając, do momentu, aż mięso stanie się brązowe. Dodaj i wymieszaj orzeszki piniowe, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki stołowe wody, natkę pietruszki, sól i pieprz.
Aby przygotować tartę, posyp dłonie mąką i podziel ciasto na cztery kule. Uformuj każdą porcję ciasta w placek o grubości ok. 1 cm. Nałóż 2 łyżki stołowe farszu na środek i zagnij brzegi ciasta, aby zamknąć farsz
Podgrzej (czujnik temperatury w rączce zrobi się czerwony) Patelnię Ceramiczną Tradycyjną Delimano® z 1 łyżką stołową oliwy. Zapiekaj tarty aż do momentu, kiedy się przyrumienią z obu stron. Odsącz je na papierowym ręczniku.
Krok 3. Sposób podania:
Wymieszaj jogurt z czosnkiem, solą i pieprzem. Podawaj tarty z rukolą i jogurtem.