Tarta warzywna
Cooking time:
35 min
Czas przygotowania:
20 min
Całkowity czas:
55 min
- Składniki:
-
- 1 kruche ciasto
- 1 duży bakłażan (lub 2 mniejsze)
- 1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 3 łyżki musztardy
- 1 jajo
- 100 ml śmietany kremówki
- kozi ser (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- Przygotowanie:
-
- Rozgrzej piekarnik do 175°C. Umyj warzywa. Marchewkę obierz, z pozostałych odetnij obie końcówki. Z papryki usuń nasiona. Paprykę pokrój na plasterki, a pozostałe potnij na wstążki w krajalnicy spiralnej Brava (możesz też pokroić je w cienkie szerokie paski).
- Zblanszuj marchewki trzymając je przez 4/5 min w gotującej się wodzie, aż będą miękkie.
- Natłuść formę do tarty lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Na formę wyłóż ciasto i nakłuj je widelcem, by nie urosło. Następnie posmaruj je 2 łyżkami musztardy. Piecz ok 10-15 min.
- Gdy ciasto będzie wstępnie podpieczone zacznij układanie warzyw od zewnętrznej krawędzi.
- W misce zmiksuj jaja, śmietanę i łyżkę musztardy. Dopraw do smaku i wylej na wierzch warzyw. Piecz w piekarniku 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika posyp pokruszonym kozim serem.
Smacznego!
Rekomendowane Produkty
-
Krajalnica spiralna - Spiralizer Brava
142,99 zł135,84 zł Club5Członkowie Club 5* oszczędzają 7,15 zł na tym produkcie.