Tagliatelle z cukinii z klopsikami z fasoli i pieczarek
Cooking time:
25 min
Czas przygotowania:
10 min
Całkowity czas:
35 min
- Składniki:
-
- 5-6 cukinii
- 1 puszka (ok 500 g) odsączonej białej fasoli
- 300 g pieczarek
- 175 g bułki tartej
- 175 g parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- sól i pieprz do smaku
- Przygotowanie:
-
Cukinię pokrój w długie szerokie paski (najwygodniej zrobisz to za pomocą krajalnicy spiralnej Brava). Rozgrzej piekarnik do 190 °C.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podduś posiekaną cebulę, aż zrobi się przezroczysta (ok 5-7 min). Na ostatnie dwie minuty duszenia dodaj starte pieczarki i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw oregano, płatkami chilli, solą i pieprzem.
Do misy robota kuchennego lub blendera przełóż odsączoną fasolę, dodaj cebulę wraz z pieczarkami oraz wyciśnięty sok z cytryny. Zblenduj / zmiksuj na gładką masę. Powoli dodawaj również bułkę tartą (125 g) , parmezan i natkę pietruszki ciągle miksując.
Pozostałą bułkę tartą wysyp na talerz, dopraw solą i pieprzem. Łyżką lub ręką nabieraj masę i formuj z niej klopsiki, obtaczając w tartej bułce.
Na blachę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i nakładaj na nią klopsiki. Piecz przez ok 30 min lub do momentu aż z wierzchu zbrązowieją.
Następnie przekręć je na drugą stronę i zapiekaj jeszcze ok 15 min, lub do momentu aż zbrązowieją.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i dodaj „makaron” z cukinii. Podsmażaj przez ok 1-2 min. aż zmięknie.
Makaron podawaj z klopsikami polanymi oliwą.