Ptysie czekoladowe
Czas przygotowania:
Do 45 minut
Całkowity czas:
Do 45 minut
- Składniki:
-
• 200ml wody • 1 szklanka mąki • 100g masła • 5 jajek • 350 ml mleka do kremu • 300g mlecznej czekolady • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli
- Przygotowanie:
-
Krok 1 Do garnka dodaj szklankę wody, szczyptę soli i 100 gram masła - doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj szklankę mąki i mieszaj, aż uzyskasz piękną kulę ciasta.
Bardzo ważne – odczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Teraz dodaj do ciasta jedno jajko i dobrze wymieszaj. Powtórz tę czynność z kolejnymi czterema jajkami. Na natłuszczoną patelnię łyżeczką nanieś małe porcje ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 2050C na około 12 minut.
Krok 2 Krem: Do 350 ml. mleka dodaj proszek do pieczenia i mikserem mieszaj aż do uzyskania zgęstniałej masy.
Krok 3 Do dużego garnka z wrzącą wodą wstaw rondel. Wrzuć do niego 300 gram połamanej mlecznej czekolady i mieszaj, aż się roztopi.
Krok 4
Natnij wszystkie kuleczki ciasta i łyżeczką dodaj krem do środka.
Krok 5
Ptysie rozłóż na patelni i zalej gorącą czekoladą. Ptysie są już gotowe do spożycia!
Smacznego!