Omlet cukiniowy
Czas przygotowania:
20 minut lub mniej
Całkowity czas:
20 minut lub mniej
- Składniki:
-
- 500 g niewielkiej cukinii
- sól
- 2 łyżki stołowe oliwy
- 1 łyżka stołowa posiekanego majeranku
- 2 jajka
- zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka stołowa masła
Źródło: mojirecepti.com
- Przygotowanie:
-
Ten przepyszny i łatwy w przygotowaniu omlet idealnie nadaje się jako śniadanie na weekend lub jako lekki obiad na codzień.
Krok 1:
Odetnij końce cukinii i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj cukinię z łyżeczką soli i odstaw na pół godziny. Następnie przełóż cukinię na durszlak i porządnie wyciśnij, żeby usunąć nadmiar wody.
Krok 2:
Podgrzej (czujnik temperatury w rączce zrobi się czerwony) oliwę w Patelni Tradycyjnej Delimano® i smaż cukinię do momentu, aż się przyrumieni, przez 6-7 minut. Dodaj majeranek, potem zdejmij z ognia i krótko ostudź.
W misce ubij lekko jajka widelcem, dodaj cukinię, pieprz i odrobinę soli.
Krok 3:
Podgrzej (czujnik temperatury w rączce zrobi się czerwony) masło w Patelni Ceramicznej Tradycyjnej Delimano®, dodaj masę z cukinią i rozsmaruj po całej patelni. Smaż do momentu, kiedy brzegi omleta zetną się. Następnie zmniejsz ogień i smaż dalej, do momentu, kiedy jajko się jeszcze nie kurczy i wierzch omletu jest wciąż miękki. Potrząśnij patelnią, żeby odkleić spód omleta, a potem zsuń omlet na talerz. Nakryj talerz patelnią i odwróć je razem do góry nogami tak, żeby gotowa strona omleta znalazła się teraz na górze, a na patelni smażyła się druga strona. Smaż przez mniej więcej minutę, a następnie przełóż z powrotem na talerz.
Pozostaw omlet do przestygnięcia, a potem pokrój na trójkąty i podawaj z sałatą.