Kebab z indyka
Czas przygotowania:
20 minut lub mniej
Całkowity czas:
20 minut lub mniej
- Składniki:
-
- 1 łyżeczka prażonych nasion fenkułu
- 1 ząbek czosnku
- 400 g mielonego mięsa indyka
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano, majeranku lub tymianku
- 1 duża cytryna
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 grube plastry białego chleba bez skórki, pocięte w kostkę o szerokości ok. 2 cm
- 8 liści laurowych
- oliwa
- 400 g młodej sałaty
Źródło: mojirecepti.com
- Przygotowanie:
-
Idealnie przygotowany kebab jest doskonały na lekki lunch.
Krok 1:
Utrzyj w moździerzu nasiona fenkułu i czosnek ze szczyptą soli. Wymieszaj to z mielonym mięsem indyka, dodając przyprawy, sól i pieprz. Obierz cytrynę ze skórki wraz z białą warstwą, podziel na ćwiartki, potem ćwiartki przetnij na pół, a w zależności od rozmiaru cytryny przekrój jeszcze raz.
Krok 2:
Uformuj mielone mięso w niewielkie płaskie krążki, o średnicy ok. 2 cm każdy. Przygotuj szaszłyk: najpierw nadziej na ruszt kawałek chleba, potem liść laurowy, porcję mięsa, cytrynę i znów mięso, liść laurowy i na koniec kolejny kawałek chleba.
Krok 3:
Pokrop kebab oliwą, przede wszystkim kawałki chleba. Rozgrzej Patelnię Ceramiczną Delimano® lub Patelnię Dwuuchwytową Delimano® do momentu, kiedy będą gorące (czujnik temperatury w rączce zrobi się czerwony) i zapiekaj kebab przez ok. 8 minut, obracając. Zwróć uwagę, żeby indyk nie pociemniał zanim dopiecze się w środku. Podawaj z sałatą, plasterkiem cytryny i oliwą.