Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do

Gazpacho - hiszpański chłodnik

Składniki:
  • 5 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 1 mała biała cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki przegotowanej wody
  • 1 kromka suchego chleba bez skórki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Namocz kromkę chleba w wodzie.

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Tak samo posiekaj również ogórka, paprykę i cebulę.

Umieść warzywa, namoczony chleb, oliwę z oliwek, ocet winny i czosnek w kielichu blendera (np. w NutriBullet) i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

By zupa utrzymywała temperaturę, można dorzucać kostki lodu. 

Gazpacho podawaj skropione oliwą i grzankami.

Autor : Delimano