Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do

Domowy Dżem Truskawkowy

Czas przygotowania:

Do 45 minut

Całkowity czas:

Do 45 minut

Składniki:
  • 900 gram truskawek,obrane i pokrojone,
  • ¼ filiżanki (60 ml) świżego soku z pomarańczy,
  • 400 gram brązowego cukru,
  • 1 podłużna wanilia.
Przygotowanie:

 

1. Umieść wszystkie składniki w szybkowarze. Użyj dużego widelca, aby rozdrobnić truskawki na mniejsze kawałki. Następnie umieścić szybkowar na ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż doprowadzisz do wrzenia.

2. Zamknij i zablokuj pokrywę szybkowaru. Rozgrzej szybkowar i kiedy osiągnie on odpowiednie ciśnienie, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 minuty na poziomie HIGH.

3. Otwórz szybkowar za pomocą naturalnej metody uwalniania - zdejmij szybkowar ze źródła ciepła i czekać aż ciśnienie zmiejszy sie w naturalny sposób . Musisz poczekać ok. 10-15 minut.

4. Usuń wanilię i łyżką umieść marmoladę w odpowiednich pojemnikach.

Gotowy dżem można przechowywać do jednego roku w temperaturze pokojowej. Dżem przechowywany w zamrażarce będzie świeży przez kilka miesięcy. Natomiast przechowywany w lodówce można przechowywać przez kilka tygodni.

 

 

 

 

Autor : Delimano