Cytrynowo-miodowe ciasto ponczowe
Czas przygotowania:
20 minut lub mniej
Całkowity czas:
20 minut lub mniej
- Składniki:
-
Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka drożdży w proszku
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki stołowe miodu
- 6 jajek
- 100 g masła, bardzo miękkiego
- 90 ml słabego rumu
Syrop:
- 250 g cukru
- 250 ml wody
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
Źródło: mojirecepti.com
- Przygotowanie:
-
Ciasto to jest pieczone w kształt pierścienia i po upieczeniu nasączane syropem zmieszanym z rumem. Środek można wypełnić bitą śmietaną i gotowe!
Krok 1:
Ciasto ponczowe powinno mieć kształt krążka (potrzebna więc będzie forma dająca kształt pierścienia). Po upieczeniu polewa się je syropem zmieszanym z rumem, a środek wypełnia bitą śmietaną lub innym kremem.
Najpierw przygotuj syrop. Podgrzewaj cukier i wodę w Rondlu Ceramicznym Delimano® na wolnym ogniu do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Obierz cytrynę ze skórki (zetnij tylko żółtą część), pokrój ją w paski i dodaj do syropu. Rozetnij laskę wanilii wzdłuż, wyskrob nasiona i dodaj je do syropu razem z połową laski. Kiedy cukier się rozpuści, pozostaw naczynie na małym ogniu i gotuj zawartość przez ok. 3 minuty. Potem ostudź, usuń kawałki skórki cytryny i przecedź syrop. Syrop można przechowywać w lodówce przez parę tygodni. .
Krok 2:
W misce pasującej do miksera wymieszaj przesianą mąkę z solą, drożdżami w proszku lub drobno pokruszonymi świeżymi drożdżami i skórką cytryny. W Patelni Ceramicznej Dwuuchwytowej Delimano® podgrzej miód na tyle, żeby przybrał płynną konsystencję, ale żeby nie był gorący. Ubij razem miód i trzy jajka. Dodaj otrzymaną masę do mąki wraz z miękkim masłem i ubijaj mikserem przez ok. 3 minuty, do uzyskania jednorodnej konsystencji. Ubij pozostałe jajka i powoli dodawaj je stopniowo do masy z mąką, mieszając cały czas przy pomocy miksera na średniej prędkości obrotów. Miksuj przez kilka kolejnych minut, a następnie przełóż masę do czystej miski, nakryj i pozostaw w cieple, żeby wyrosła, zwiększając objętość dwukrotnie. Ciasto zawiera dużo jajek i masła, więc może to zająć kilkanaście godzin, ale sprawdzaj co pół godziny.
Krok 3:
Wysmaruj naczynie Delimano® Ceramica Dry Cooker™ masłem. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, przełóż je do naczynia Delimano® Ceramica Dry Cooker™, nakryj folią i pozwól rosnąć w cieple jeszcze przez ok. pół godziny.
Jak tylko ciasto znów się uniesie, zdejmij folię i piecz je w piekarniku przez 20-30 minut, do momentu, aż się przyrumieni i zacznie oddzielać się od naczynia Delimano® Ceramica Dry Cooker™. Pozostaw je przez 5 minut w naczyniu Delimano® Ceramica Dry Cooker™, żeby przestygło, a następnie przełóż na ruszt z piekarnika i studź, aż będzie tylko ledwo ciepłe. Używając drewnianych patyczków do szaszłyków, nakłuj je ze wszystkich stron i włóż z powrotem do naczynia Delimano® Ceramica Dry Cooker™.
Krok 4:
Podgrzej syrop, aż będzie gorący, dodaj rum i wylej na ciasto. Kiedy wchłonie ono cały syrop, ponownie wyjmij je z naczynia Delimano® Ceramica Dry Cooker™ i ostudź na tacy.