Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do

Chipsy z buraka

Cooking time:

15 min

Czas przygotowania:

15 min

Całkowity czas:

30 min

Składniki:
  • 2 średnie buraki
  • kropla oleju
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyj buraki i obierz je ze skóry. Pokrój je cienko w plasterki.
Rozłóż plasterki buraków na arkuszu papieru do pieczenia i przykryj je drugim arkuszem.

Posyp buraki solą.

Odstaw na bok na 10 minut. Nadmiar wilgoci powinien wyparować z plasterków buraków.

Rozgrzej urządzenie Air Fryer do 150°C przez 4 minuty.

Wyciągnij kosz z urządzenia i umieść w nim chipsy.

Wsuń z powrotem kosz do urządzenia i smaż przez 15 minut. Pamiętaj, aby potrząsnąć koszem co 5 minut.

Gdy chipsy będą chrupiące na zewnętrznych krawędziach i miękkie w środku, odstaw je do ostygnięcia na chwilę.
Ponownie wsuń kosz z chipsami i podgrzewaj w temperaturze 180°C przez kolejne 3 minuty.
Całe chipsy powinny być chrupkie i gotowe do spożycia.


Jeśli chcesz, dopraw przekąskę solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, lub po prostu przegryzaj je bez przypraw.

Autor : Delimano