Caponata Babuni
Czas przygotowania:
Do 45 minut
Całkowity czas:
Do 45 minut
- Składniki:
-
Dla czterech osób:
- 5 małych bakłażanów,
- 1 cebula, pokrojona,
- 3 ząbki czosnku, pokrojone,
- 3 selery,
- 500 g pomidorów,
- ½ szklanki oliwek (czarne lub zielone),
- 2 duże zielone papryki, pokrojone w paski,
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę (nie dodawaj tego składnika, jeśli planujesz zachkonserwować ować caponata!),
- 2 średnie cukinie, pokroić w koła,
- 2 łyżki kaparów, osuszone,
- 1pęczek świeżych liści posiekanej bazylii(pół do gotowania, pół do posypania na koniec),
- 2 łyżki orzechów piniowych(1 do gotowania, jeden do posypania na koniec),
- ½ szklanki oliwy z oliwek,
- sól morska i pieprz do smaku.
- Przygotowanie:
-
1. Bakłażana pokrój w kostkę i posyp go solą morską do smaku. Połóż na durszlaku na 30 minut, aż się osuszy. Następnie bakłażana dobrze wypłucz i osusz na ręczniku papierowym.
2. Umyj i pokrój pozostałe warzywa. Usuń nasiona z pomidorów i pokrój pomidory w kostkę.
3. Posiekaj oliwki.
4. Do nagrzanego szybkowaru, na dużym ogniu bez pokrywki, dodaj oliwę z oliwek .Przyrumień warzywa, dodając je w odpowiedniej kolejności, stale mieszając drewnianą łyżką Delimano Natura.Najpierw dodaj bakłażany i ziemniaki (mieszaj przez 3 minuty), paprykę, cebulę i czosnek (mieszaj przez kolejne 3 minuty) i cukinię na koniec. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj pół posiekanej bazylii, orzeszki piniowe, oliwki, kapary, sól i pieprz do smaku. Dodaj 1 szklanke wody.
5. Zamknij i zablokuj pokrywe szybkowaru. Rozgrzej szybkowar i gdy osiągnie odpowiednie ciśnienie, obniż ogień do minimum, ale nadal utrzymuj ciśnienie w szybkowarze. Gotuj przez 4 minuty w wysokim ciśnieniu.
6. Otwórz szybkowar w celu zmniejszenia ciśnienia.
7. Podawaj od razu lub umieść w słoikach. Możesz dodać ocet balsamiczny jako dekorację. Posyp świeżą bazylią i resztą orzechów piniowych.Jeżeli chcesz zakonserwować, dodaj troche oliwy z oliwek na wierzch.