Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do

Porady i ciekawostki

21-30 of 31

  • Czy zima skazuje nas na konserwanty?

    Czy zima skazuje nas na konserwanty?

    W czasach rozwoju cywilizacji, konserwanty stały się złotym środkiem na przedłużanie żywotności produktów spożywczych. Nie są one bynajmniej współczesnym wynalazkiem. Nasi przodkowie do konserwacji mięsa i ryb używali soli, natomiast cukru i octu do przetworów. A jak jest dzisiaj? Czy zima rzeczywiście skazuje nas jedynie na spożywanie konserwantów? Odpowiedź brzmi – nie!

    Czytaj więcej 
  • Czy warto kupować produkty ekologiczne ?

    Czy warto kupować produkty ekologiczne ?

    Ekologia nie jest już modnym sloganem, a warunkiem życia w zgodzie z naturą. Zanieczyszczenie środowiska i żywność genetycznie modyfikowana w oczywisty sposób wpływają negatywnie na nasz organizm. Pamiętaj, kupując produkty ekologiczne, wybierasz zdrowie

    Czytaj więcej 
  • Skąd się wzięły Wielkanocne jaja?

    Skąd się wzięły Wielkanocne jaja?

    W ludowych wierzeniach jajko było lekarstwem na choroby, chroniło przed pożarem i złymi duchami. Wierzono również, że ma magiczną moc, a w mitologiach wielu kultur odnajdziemy wzmianki o jajku jako symbolu zmartwychwstania.

    Czytaj więcej 
  • Francja: królestwo sera

    Francja: królestwo sera

    Kuchnia francuska uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie i ma ona ogromny wpływ na kulinarne eksperymenty, zwłaszcza zachodniej części  Europy.

    Czytaj więcej 
  • Jakie dania dodają energii zimą?

    Jakie dania dodają energii zimą?

    Gdybyśmy podczas układaniu codziennego jadłospisu stosowali pewien schemat żywieniowy, moglibyśmy powiedzieć, że odżywiamy się racjonalnie. Jesteśmy pełni energii, wydajniej pracujemy, nie odczuwamy znużenia, wyglądamy promiennie nawet zimą. Wzór, który nazwalibyśmy zdrowiem to nic innego jak: białko zwierzęce + roślinne + witaminy + składniki mineralne + węglowodany + tłuszcze.

    Czytaj więcej 
  • Idź na wojnę z tłuszczem!

    Idź na wojnę z tłuszczem!

    Jesteśmy tym, co jemy! Tak brzmi znane powiedzenie, ale czy naprawdę wiesz co jesz? Czy masz świadomość negatywnego wpływu tłuszczów na nasz organizm?

    Czytaj więcej 
  • Co jeść, by poprawić odporność?

    Co jeść, by poprawić odporność?

    Wiosna jest niezwykle trudnym czasem dla naszego organizmu. Zmiana temperatury powoduje, że czujemy się zmęczeni i ospali, nasz organizm potrzebuje zastrzyku energii. Częściej też zapadamy na infekcje wirusowe. Zadbajmy o nowy, energetyczny jadłospis, a poczujemy się pełni wigoru.

    Czytaj więcej 
  • Słodka historia czekolady

    Słodka historia czekolady

    Aby poznać historię czekolady, musimy cofnąć się w czasie o około 2500 tysiące lat. Mekką czekolady były tereny dzisiejszego Meksyku, na których zamieszkiwały starożytne plemiona indiańskie Olmeków.

    Czytaj więcej 
  • Mięso – tak czy nie?

    Mięso – tak czy nie?

    Jednym z najważniejszych składników pokarmowych jest białko zwierzęce. Znajduje się ono w jajkach, mleku oraz jego pochodnych, mięsie, podrobach i rybach. Wszyscy jednak wiemy, że dietetycy zalecają ograniczenie ilości mięsa w codziennym żywieniu. Zatem, jakie mięso jest najzdrowsze?

    Czytaj więcej 
  • Bogactwo mórz i oceanów

    Bogactwo mórz i oceanów

    Ryby i owoce morza posiadają nie tylko ważne dla naszego organizmu pełnowartościowe białka i witaminy, głównie  A i D, ale przede wszystkim składniki mineralne taki jak fosfor, jod, potas, selen magnez, wapń i wiele innych.

    Czytaj więcej 

21-30 of 31