Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty

Tarta ziemniaczana faszerowana jagnięciną i orzeszkami piniowymi

Tarta ziemniaczana faszerowana jagnięciną i orzeszkami piniowymi
Czas przygotowania : Do 45 minut
Czas całkowity : Do 45 minut
Składniki:

Ciasto:

  • 700 g mącznych ziemniaków
  • sól
  • mąka (wg potrzeb)

Farsz:

  • 10 g masła
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • 2 szt. kardamonu, tylko nasiona ze strączków, zmielone na proszek
  • 3 goździki, zmielone na proszek
  • 200 g mielonej jagnięciny
  • 50 g orzeszków piniowych, uprażonych
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki stołowe świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • sól

Sposób podania:

  • 150 g rukoli w dressingu z cytryny i oliwy
  • 200 ml jogurtu
  • ½ ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • sól i pieprz

Źródło: mojirecepti.com

Przygotowanie:

Przygotuj tarty ziemniaczane odpowiednio wcześniej w domu - a będziesz mógł się cieszyć zdrowym, domowym lunchem w pracy.

Krok 1. Ciasto:

Gotuj ziemniaki bez obierania w osolonej wodzie w Garnku Ceramicznym Delimano® do momentu aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Osusz je, obierz i ugnieć na purée. Wymieszaj z solą i dodaj tyle mąki, żeby dało się zagnieść ciasto.

Krok 2. Farsz:

Póki ziemniaki się gotują, przygotuj farsz. Rozpuść masło z oliwą w Patelni Ceramicznej Dwuuchwytowej Delimano® i podsmaż cebulę aż się zrumieni. Dodaj przyprawy i podsmażaj przez minutę. Następnie dodaj jagnięcinę i smaż ją, mieszając, do momentu, aż mięso stanie się brązowe. Dodaj i wymieszaj orzeszki piniowe, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki stołowe wody, natkę pietruszki, sól i pieprz.

Aby przygotować tartę, posyp dłonie mąką i podziel ciasto na cztery kule. Uformuj każdą porcję ciasta w placek o grubości ok. 1 cm. Nałóż 2 łyżki stołowe farszu na środek i zagnij brzegi ciasta, aby zamknąć farsz

Podgrzej (czujnik temperatury w rączce zrobi się czerwony) Patelnię Ceramiczną Tradycyjną Delimano® z 1 łyżką stołową oliwy. Zapiekaj tarty aż do momentu, kiedy się przyrumienią z obu stron. Odsącz je na papierowym ręczniku.

Krok 3. Sposób podania:

Wymieszaj jogurt z czosnkiem, solą i pieprzem. Podawaj tarty z rukolą i jogurtem.

Author : Delimano

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!