Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do

Tagliatelle z cukinii z klopsikami z fasoli i pieczarek

Składniki:
  • 5-6 cukinii
  • 1 puszka (ok 500 g) odsączonej białej fasoli
  • 300 g pieczarek
  • 175 g bułki tartej
  • 175 g parmezanu 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Cukinię pokrój w długie szerokie paski (najwygodniej zrobisz to za pomocą krajalnicy spiralnej Brava). Rozgrzej piekarnik do 190 °C.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podduś posiekaną cebulę, aż zrobi się przezroczysta (ok 5-7 min). Na ostatnie dwie minuty duszenia dodaj starte pieczarki i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw oregano, płatkami chilli, solą i pieprzem.

Do misy robota kuchennego lub blendera  przełóż odsączoną fasolę, dodaj cebulę wraz z pieczarkami oraz wyciśnięty sok z cytryny. Zblenduj / zmiksuj na gładką masę. Powoli dodawaj również bułkę tartą (125 g) , parmezan i natkę pietruszki ciągle miksując.

Pozostałą bułkę tartą wysyp na talerz, dopraw solą i pieprzem. Łyżką lub ręką nabieraj masę i formuj z niej klopsiki, obtaczając w tartej bułce.

Na blachę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i nakładaj na nią klopsiki. Piecz przez ok 30 min lub do momentu aż z wierzchu zbrązowieją.

Następnie przekręć je na drugą stronę i zapiekaj jeszcze ok 15 min, lub do momentu aż zbrązowieją.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i dodaj „makaron” z cukinii. Podsmażaj przez ok 1-2 min. aż zmięknie.

Makaron podawaj z klopsikami polanymi oliwą.

 

Autor : Delimano

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!