Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty

Negimaki – roladki wołowe z cebulą dymką

Negimaki – roladki wołowe z cebulą dymką
Czas przygotowania : Do 45 minut
Czas całkowity : Do 45 minut
Składniki:
  • 12 dymek, zielona część przycięta do 3 cm
  • 400 g steku z udźca wołowego
  • 100 ml sake (japońskiego wytrawnego wina ryżowego) lub mirin (japońskiego słodkiego wina ryżowego)
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1/2 łyżki stołowej oleju roślinnego
  • sól i pieprz
  • 400 g szpinaku
  • szczypta startego świeżego imbiru

Źródło: mojirecepti.com

Przygotowanie:

Poczęstuj swoich gości wyjatkowym daniem, które swoją recepturę zawdzięcza wpływom japońskim.

Krok 1:

Dymkę blanszuj w Rondlu Ceramicznym Delimano® we wrzącej osolonej wodzie przez 45 sekund, odsącz i ostudź pod zimną wodą. Przełóż dymkę na papierowe ręczniki, żeby otrzepać ją z wody. Do naczynia z poprzednią porcją wody wrzuć szpinak, zagotuj go krótko, odsącz i rozłóż na tacy, żeby jak najszybciej ostygł i zachował ładny zielony kolor

Oczyść mięso z tłuszczu, żyłek i tkanki łącznej. Pokrój w poprzek na bardzo cienkie plastry, następnie włóż każdy plaster między dwa kawałki natłuszczonego papieru i przejdź po nim wałkiem. Plastry powinny być bardzo cienkie, ok. 1,5 mm.

Krok 2:

Aby przygotować marynatę, mieszaj razem sake, mirin, sos sojowy i cukier w Garnku Ceramicznym Delimano® dopóki cukier się nie rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia..

Krok 3:

Ułóż plastry mięsa delikatnie na nowym kawałku natłuszczonego papieru jeden przy drugim tak, żeby lekko na siebie zachodziły. Powinny uformować kwadrat o wymiarach ok. 15 x 15 cm. Dopraw solą i pieprzem, w dolnej części kwadratu połóż 3 dymki. Zroluj mięso od dołu do góry wokół dymki tak, żeby uformować wałek. Zrób trzy kolejne roladki w ten sam sposób. Umieść je w naczyniu i polej z wierzchu marynatą. Marynuj przez 15 minut.

Krok 4:

Rozgrzej Patelnię Ceramiczną Tradycyjną Delimano® lub Wok Ceramiczny Delimano® bardzo mocno (czujnik temperatury w rączce zrobi się czerwony). W międzyczasie wyjmij mięso z marynaty i osusz je, używając papierowego ręcznika. Nalej kroplę oleju na patelnię, następnie połóż na niej roladki i smaż, obracając szczypcami, aż przybiorą brązowy kolor z każdej strony. Zdejmij roladki i przelej na tę samą patelnię marynatę – gotuj ją, dopóki nie nabierze konsystencji lekkiego syropu. Potnij roladki w plastry o grubości ok. 2,5 cm. Dopraw szpinak odrobiną sosu i podawaj z nim negimaki. Resztę sosu podawaj jako dodatek do drobno startego imbiru.

Author : Delimano

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!