Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do

Mus czekoladowy

Czas przygotowania : 20 minut lub mniej
Składniki:
  • 170 g gorzkiej czekolady, pokruszonej
  • 60 ml kawy
  • 170 g masła w małych kawałkach
  • 4 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • 170 g + łyżka stołowa cukru
  • 30 ml ciemnego rumu
  • szczypta soli

Źródło: mojirecepti.com

Przygotowanie:

 

Mus czekoladowy doskonale zwieńczy każdy obiad i pozostawi w Twoich ustach niebiański smak najlepszego deseru.

Krok 1:

Zagotuj niewielką ilosć wody w garnku Delimano, a następnie nad wrzącą wodą umieść mały rondelek (nie zanurzając go w wodzie). Rozpuść w rondelku czekoladę z masłem i kawą.

Krok 2:

Zdejmij rondelek znad wrzątku, następnie ustaw w ten sam sposób miskę z żółtkami, 170 g cukru i rumem. Ubijaj przez 3 minuty, aż zawartość przybierze puszystą konsystencję. Zdejmij miskę znad wrzątku i umieść ją w innym naczyniu z lodowatą wodą i nadal ubijaj, aż żółtka ostygną i zgęstnieją.

Krok 3:

Wlej czkoladę z masłem i rumem do ubitych żółtek. W innej misce ubij na gęstą pianę białka ze szczyptą soli i łyżką cukru. Wymieszaj jedną trzecią piany z czekoladą, aby ją rozrzedzić, a następnie dodaj resztę piany. Przelej mus do pucharków i schładzaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Autor : Delimano