Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty

Keks świąteczny

Keks  świąteczny
Czas przygotowania : Do 45 minut
Czas całkowity : Do 45 minut
Składniki:

Na 10 porcji:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 150 g mąki,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 80 g migdałów,
  • 100 g prasowanych fig,
  • 150 g rodzynków,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu,
  • łyżka mąki do obsypania bakalii,
  • masło do formy.

Polewa:

  • 100 g czekolady(deserowej lub gorzkiej),
  • 3 łyżki masła.
Przygotowanie:

Porcja: 324 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Pieczenie: 40 minut

  1. Migdały sparzyć, obrać. Figi umyć i osuszyć. Orzechy ogrzać w piekarniku i otrzeć z nich łuskę. Rodzynki umyć, namoczyć i osuszyć. Figi pokroić w paski, a orzechy i migdały- w ćwiartki. Część orzechów odłożyć. Resztę bakalii wymieszać z mąką.
  2. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i bakalie. Delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy np. Delimano Ceramica Prima+ w kształcie prostokąta. Piec ok . 40 minut w 180° C.
  3. Czekoladę i masło roztopić na parze. Polewą polać lekko przestygnięte i wyjęte z formy ciasto. Udekorować odłożonymi orzechami.

http://www.delimano.pl/akcesoria_kuchenne/forma_do_pieczenia_prostokat.html

http://www.delimano.pl/do_pieczenia/delimano-fantasia-zestaw-do-pieczenia.html

Autor : Delimano

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!