Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty

Caponata Babuni

Caponata Babuni
Czas przygotowania : Do 45 minut
Czas całkowity : Do 45 minut
Składniki:

Dla czterech osób:

  • 5 małych bakłażanów,
  • 1 cebula, pokrojona,
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone,
  • 3 selery,
  • 500 g pomidorów,
  • ½ szklanki oliwek (czarne lub zielone),
  • 2 duże zielone papryki, pokrojone w paski,
  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę (nie dodawaj tego składnika, jeśli planujesz zachkonserwować ować caponata!),
  • 2 średnie cukinie, pokroić w koła,
  • 2 łyżki kaparów, osuszone,
  • 1pęczek świeżych liści posiekanej bazylii(pół do gotowania, pół do posypania na koniec),
  • 2 łyżki orzechów piniowych(1 do gotowania, jeden do posypania na koniec),
  • ½ szklanki oliwy z oliwek,
  • sól morska i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

1. Bakłażana pokrój w kostkę i posyp go solą morską do smaku. Połóż na durszlaku na 30 minut, aż się osuszy. Następnie bakłażana dobrze wypłucz i osusz na ręczniku papierowym.

2. Umyj i pokrój pozostałe warzywa. Usuń nasiona z pomidorów i pokrój pomidory w kostkę.

3. Posiekaj oliwki.

4. Do nagrzanego szybkowaru, na dużym ogniu bez pokrywki, dodaj oliwę z oliwek .Przyrumień warzywa, dodając je w odpowiedniej kolejności, stale mieszając drewnianą łyżką Delimano Natura.Najpierw dodaj bakłażany i ziemniaki (mieszaj przez 3 minuty), paprykę, cebulę i czosnek (mieszaj przez kolejne 3 minuty) i cukinię na koniec. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj pół posiekanej bazylii, orzeszki piniowe, oliwki, kapary, sól i pieprz do smaku. Dodaj 1 szklanke wody.

5. Zamknij i zablokuj pokrywe szybkowaru. Rozgrzej szybkowar i gdy osiągnie odpowiednie ciśnienie, obniż ogień do minimum, ale nadal utrzymuj ciśnienie w szybkowarze. Gotuj przez 4 minuty w wysokim ciśnieniu.

6. Otwórz szybkowar w celu zmniejszenia ciśnienia.

7. Podawaj od razu lub umieść w słoikach. Możesz dodać ocet balsamiczny jako dekorację. Posyp świeżą bazylią i resztą orzechów piniowych.Jeżeli chcesz zakonserwować, dodaj troche oliwy z oliwek na wierzch.

Author : Delimano

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!