• Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
HIT!

NutriBullet - rewolucyjny ekstraktor składników odżywczych

Kuchnia polska w pigułce

Kuchnia polska w pigułce

Kuchnia polska posiada ogromną tradycję, a swym bogactwem smaków i aromatów nie ustępuje innym.  Popisowymi daniami kuchni polskiej są niewątpliwie gołąbki, pierogi i bigos.

Sprawdź wartości odżywcze polskich smakołyków!

Kuchnia polska posiada ogromną tradycję, a swym bogactwem smaków i aromatów  nie ustępuje innym.  Pierwsze opisane obyczaje kulinarne znajdują się w kronikach słynnego Galla Anonima. Popisowymi daniami kuchni polskiej są niewątpliwie gołąbki, pierogi i bigos.

 

Bigos

Słowo bigos z łacińskiego prawdopodobnie oznacza „dwa smaki”. Już w XVIII było to danie z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Później nazwa przekształciła się na bigos (bigosować to przecież siekać szablą), czyli kłania się sarmacka fantazja.

Obecnie wyróżniamy kilka wariantów bigosu a mianowicie:

  • Bigos litewski – zawierający  kapustę z dodatkiem kwaskowych winnych jabłek.
  • Bigos hultajski – zawierający  szczególnie dużo drobno krajanego mięsa i słoniny.
  • Bigos węgierski – doprawiany ostrą papryką i śmietaną.
  • Bigos myśliwski – z kawałki pieczeni z sarny, jelenia lub zająca i z dodatkiem jałowca.
  • Bigos wegetariański –  gdzie mięso zastąpiono  kostką sojowąlub wędliną wegetariańską.

 Jak każde danie tego typu bigos należy spożywać z umiarem, gdyż jest kaloryczny.

 Oto wykaz wartości odżywczych w 100g.

 

  Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcz [g] Węglowodany [g] Bigos 126 5,6 9,8 3,8

 

Gołąbki

Pomysł na gołąbki zrodził się przed wiekami na terenach Europy Środkowej i Wschodniej, dzięki uprawie kapusty, która była głównym składnikiem pożywienia biedniejszych warstw społeczeństwa. Jak wszyscy wiemy, gołąbek składa  farszu czyli  mielonego mięsa wieprzowego ryżu, kaszy lub ziemniaków  z dodatkiem przypraw, zawiniętego  w liść kapusty lub liść winogrona.

Wartości odżywcze w 100g.

  

  Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcz [g] Węglowodany [g] Gołąbki 116 3,8 6,7 10

 

Pierogi

Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIIIw. Sprowadzone zostały z Dalekiego Wschodu. Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta wypełnionego nadzieniem. Danie to z powodzeniem występuje w Polsce,  Rosji, Białorusi, Ukrainie, Chinachi Japonii, na Litwie oraz we Włoszech.

Obecnie w Polsce wyróżniamy kilka wariantów pierogów . Oto i tabela wartości odżywczych (w 100g).  

  

  Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcz [g] Węglowodany [g] Pierogi leniwe 157 7,3 0,8 30,2 Pierogi ruskie 215 7,2 3,8 37,9 Pierogi z kapustą i grzybami 209 5 5,7 34,5 Pierogi z mięsem 255 10,5 8,2 34,8 Pierogi z serem 198 10,9 1 36,4 Pierogi z truskawkami 194 4,3 0,8 42,4

 

Każda potrwa jest zdrowa pod warunkiem, że spożywamy ją z umiarem!

  • Metody płatności
    Możesz dokonać płatności online, przy odbiorze, a także rozłożyć płatność na raty.
  • Gwarancja zwrotu pieniędzy
    Jeśli nie jesteś zadowolony z zakupu, możesz go zwrócić w ciągu 30 dni.
  • Pomoc telefoniczna
    Masz pytania, sugestie, chcesz złożyć lub anulować zamówienie, złożyć reklamację? Zadzwoń: 22 512 54 00
  • Bezpieczne płatności
    Możesz mieć pewność, że płatności w naszych sklepach są w 100% bezpieczne. Dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo Twoich danych.

Delimano

Najwyższej jakości produkty kuchenne, zapewniające zdrowy styl życia - garnki, patelnie, małe AGD, akcesoria, podgrzewacze wody.
Zapisz się do newslettera

Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwońcie!