Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
Skąd się wzięły Wielkanocne jaja?

Skąd się wzięły Wielkanocne jaja?

W ludowych wierzeniach jajko było lekarstwem na choroby, chroniło przed pożarem i złymi duchami. Wierzono również, że ma magiczną moc, a w mitologiach wielu kultur odnajdziemy wzmianki o jajku jako symbolu zmartwychwstania.

W ludowych wierzeniach jajko było lekarstwem na choroby, chroniło przed pożarem i złymi duchami. Wierzono również, że ma magiczną moc, a w mitologiach wielu kultur odnajdziemy wzmianki o jajku jako symbolu zmartwychwstania.

W tradycji chrześcijańskiej jajko Wielkanocne jest znakiem wszelkiego początku, narodzin i zwycięstwa nad śmiercią.

Geneza tradycji dekorowania jaj  - ludy pogańskie 

Zwyczaj zdobienia jaj i wykorzystywania ich w celach magicznych sięga starożytnej Asyrii, w późniejszym czasie dociera do Egiptu, Persji, Rzymu i Chin. Do Europy zwyczaj dekorowania jaj przywieźli prawdopodobnie Persowie.

Geneza tradycji dekorowania jaj  - chrześcijanie

W tradycji chrześcijańskiej zwyczaj malowania jaj wiąże się z legendą dotyczącą zmartwychwstania Chrystusa.

Maria Magdalena, która pierwsza ujrzała Chrystusa zmartwychwstałego, pobiegła do domu. Zauważyła, że jajka w jej gospodarstwie zabarwiły się na czerwono. Podzieliła się nimi z apostołami, do których udała się z wiadomością.

Odtąd na pamiątkę zmartwychwstania kolor czerwony stał się symbolem zwycięstwa i radości.

Najstarsze w Polsce pisanki pochodzą z końca X wieku, odnaleziono je  podczas wykopalisk archeologicznych na opolskiej wyspie Ostrówek.

Jak pisanki stały się zwyczajem świątecznym?

"Zwyczaj malowania jaj wielkanocnych był powszechny w narodzie" —pisze Gloger  w "Encyklopedii staropolskiej".

Święconka w Polskiej tradycji chrześcijańskiej jest zwyczajem powszechnym od wielu wieków, począwszy od czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności sięga VII wieku, a z chlebem i jajkami jest notowane od XII wieku.

O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku. Świadczą one o wpływach rzymsko-germańskich i czeskich na terenie Polski. 

Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem, podobny w swej formie i symbolice do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem.

Wartości odżywcze jaj

Jajo ugotowane na miękko, na półtwardo, lub na twardo zawiera:

  • 79 kcal (331kJ)
  • 6,4 gbiałka
  • 5,8 gtłuszczu
  • 0,4 gwęglowodanów

Istnieje wiele sposobów przyrządzania jajek m.in.

  • Jajka na miękko lub na twardo
  • Jajka sadzone
  • Jajecznica z boczkiem, kiełbasą, pomidorami koktajlowymi bądź szczypiorkiem
  • Jajka zapiekane z przyprawami i pomidorami
  • Omlet ziołowo-czosnkowy, z cukinią, z pomidorami
  • Jajka z majonezem
  • Jajka faszerowane np. pastą, tuńczykiem, awokado
  • Sałatki z jajek z dowolnymi dodatkami
  •  

Na Wielkanoc możemy przygotować:

  • Zajączki wielkanocne z jajek
  • Dekoracyjne kurczaki z jajek na twardo
  • Jaka faszerowane rzeżuchą
x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!