• Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
NOWOŚĆ!

Rewolucyjny ekstraktor NutriBullet - teraz z dostawą kurierem GRATIS!

Jak grillować warzywa?

Jak grillować warzywa?

Chcesz swojemu grillowemu przyjęciu dodać koloru? Postaw na warzywa. W ten sposób obdarujesz swoich gości niezwykłym smakiem i bogactwem różnorodnych witamin.

Chcesz swojemu grillowemu przyjęciu dodać koloru? Postaw na warzywa. W ten sposób obdarujesz swoich gości niezwykłym smakiem i bogactwem różnorodnych witamin.

 

Cukinia

  To wręcz idealne warzywo na grillowy ruszt. Pokrój cukinię w poprzeczne paski i odpowiednio dopraw. Wyjątkowego smaku nabierze, gdy wymieszasz ją z oliwą extra vergin, solą morską, tymiankiem i czarnym pieprzem. Tak przygotowane warzywo odstaw na kilka minut, by przeszło aromatem przypraw. Cukinię grilluj na mocnym żarze do zrumienienia i od razu podawaj gościom. Pamiętaj, że jest ona delikatnym warzywem i nie powinno się jej zbyt często przewracać. Do pieczenia cukinii, jak i innych warzyw, wybierz ruszt z wąskimi prześwitami.  

Ziemniaki

  Możesz je opiekać w całości lub w kawałkach. W tym pierwszym przypadku owiń ziemniaki w folię aluminiową i piecz na żarze przez ok. 40 minut do momentu, aż będą miękkie w środku. Przed grillowaniem ziemniaki w łupinach możesz także podgotować, a następnie pokroić na połówki, ćwiartki bądź plastry. Smaczniejsze będą, gdy przyprawisz je oliwą, świeżym majerankiem i młodym czosnkiem. Ułóż je na obrzeżach rusztu, aby powoli się opiekały. Idealne ziemniaki to te zrumienione na zewnątrz i kremowe w środku.  

Bakłażan

  Warzywo to wymaga dłuższego opiekania na ruszcie. W celu przygotowania idealnego bakłażana, pokrój go na plastry o grubości ok. 0,5 cm i od razu przypraw oliwą, czosnkiem, igłami rozmarynu i solą morską. Ostatnia przyprawa nie tylko podkreśli smak warzywa, ale także skróci czas jego grillowania. Gdy wybierzesz zbyt dużego bakłażana na grilla, istnieje ryzyko, że będzie gorzki. Przed wrzuceniem na ruszt przypraw go solą i odstaw na ok. 30 minut, a następnie opłucz w zimnej wodzie. Bakłażanową przekąskę grilluj na średnim żarze i przewróć na drugą stronę, gdy pierwsza już się zrumieni.  

Kukurydza

  Przed grillowaniem warzywo to wymaga obgotowania w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Młode kolby gotuj ok. 4–6 minut. Jeszcze gorącą kukurydzę posmaruj świeżym masłem i przypraw brązowym cukrem oraz grubo mielonym, czarnym pieprzem. Połóż kukurydzę na ruszcie i powoli opiekaj na średnim żarze. Pamiętaj, by regularnie smarować kolby masłem z przyprawami. Grillowanie powinno zająć od 10 do 15 minut. Na koniec gotowe oraz zrumienione kolby posyp grubą solą morską i przepyszna przekąska gotowa.  

Pieczarki

  Na grilla wybieraj tylko pieczarki z małymi kapeluszami, w których blaszki są jeszcze zamknięte. Możesz opiekać je w całości lub wcześniej usunąć z nich nóżki. Przed rozpoczęciem grillowania wymieszaj pieczarki jedynie z oliwą. Tak przygotowane wrzuć na ruszt, gdzie będą opiekać się na mocnym żarze. Gdy się już zrumienią, przypraw je solą i świeżo mielonym pieprzem. Chcąc uzyskać jeszcze bogatszy smak, skrop pieczarki kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu balsamicznego. Pieczarki to świetny dodatek do szaszłyków – w połączeniu z innymi składnikami na szpadkach zawsze wypadają wyśmienicie.  

Czosnek

  Nie obieraj czosnku przed grillowaniem. Włóż na ruszt całą główkę, ale wcześniej delikatnie posmaruj ją oliwą i przypraw solą morską. Czosnek grilluj na średnim żarze przez ok. 20–25 minut, aby idealnie wypiekł się w środku. Łupinka nie tylko ochroni czosnek przed spaleniem, ale także mocno zrumieniona nada mu lekko karmelowego smaku. Ugrillowane ząbki czosnku są soczyste i łatwo dają się wycisnąć. Świetnie sprawdzą się jako masło i dodatek do bagietek lub chleba.  

PORADA

Przygotowując warzywa na ruszt, nie zapomnij o przyprawach. Podkreślą one smak i tak już smakowitych warzyw oraz wydobędą z nich jeszcze więcej aromatu.  
  • Metody płatności
    Możesz dokonać płatności online, przy odbiorze, a także rozłożyć płatność na raty.
  • Gwarancja zwrotu pieniędzy
    Jeśli nie jesteś zadowolony z zakupu, możesz go zwrócić w ciągu 30 dni.
  • Pomoc telefoniczna
    Masz pytania, sugestie, chcesz złożyć lub anulować zamówienie, złożyć reklamację? Zadzwoń: 22 512 54 00
  • Bezpieczne płatności
    Możesz mieć pewność, że płatności w naszych sklepach są w 100% bezpieczne. Dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo Twoich danych.

Delimano

Najwyższej jakości produkty kuchenne, zapewniające zdrowy styl życia - garnki, patelnie, małe AGD, akcesoria, podgrzewacze wody.
Zapisz się do newslettera

Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwońcie!