Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
Jakie dania dodają energii zimą?

Jakie dania dodają energii zimą?

Gdybyśmy podczas układaniu codziennego jadłospisu stosowali pewien schemat żywieniowy, moglibyśmy powiedzieć, że odżywiamy się racjonalnie. Jesteśmy pełni energii, wydajniej pracujemy, nie odczuwamy znużenia, wyglądamy promiennie nawet zimą. Wzór, który nazwalibyśmy zdrowiem to nic innego jak: białko zwierzęce + roślinne + witaminy + składniki mineralne + węglowodany + tłuszcze.

Gdybyśmy podczas układaniu codziennego jadłospisu stosowali pewien schemat żywieniowy, moglibyśmy powiedzieć, że odżywiamy się racjonalnie. Jesteśmy pełni energii, wydajniej pracujemy, nie odczuwamy znużenia, wyglądamy promiennie nawet zimą. Wzór, który nazwalibyśmy zdrowiem to nic innego jak: białko zwierzęce + roślinne + witaminy + składniki mineralne + węglowodany + tłuszcze.

Jak rozszyfrować zdrowotny wzór?

Białko zwierzęce to jaja, mleko, twarogi, sery, mięso, ryby, drób i podroby.

Białko roślinne to warzywa, przede wszystkim warzywa strączkowe, kapusta, ziemniaki, grzyby, kasze, mąki.

Witaminy z grupy C – papryka, pietruszka, pomidory, czarna i czerwona porzeczka, truskawki, kapusta, rzeżucha, owoce cytrusowe; witaminy z grupy B – ziemniaki, pomidory, brzoskwinie, brukselka, szpinak, sucha fasola, orzechy, pieczywo ziarniste, kasze, ryż, mięso wieprzowe i wołowe, cielęcina, jaja, mleko i sery; witaminy z grupy D – sardynki i niektóre gatunki ryb morskich, żółtka jaj, margaryna witaminizowana, sery, masło, mleko.

Składniki mineralne – makro i mikroelementy np. wapń, fosfor, magnez, chlor, sód, potas, żelazo itp.

Węglowodany to cukier, miód, słodycze, produkty mączne, kasze, ryż.

Tłuszcze to smalec, słonina, margaryna, masło, olej.

 

Co jeść, aby być zdrowym zimą?

Trzy podstawowe posiłki, które powinny zapewnić nam najważniejsze składniki energetyczne to śniadanie, obiad i kolacja. Na zimnie tracimy dużo kalorii, nasz organizm spala więcej, aby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. Dlatego też wybór dań musi być przemyślany.

Śniadanie to posiłek niezmiernie ważny, powinien zawierać 25%-30% całodziennej porcji niezbędnych produktów. Nie wolno lekceważyć śniadania na rzecz kawy wypitej w pośpiechu czy batonika o wątpliwej zawartości witamin. Białko zwierzęce jest najłatwiej dostępnym produktem, więc zimowe śniadanie powinno zawierać np. gotowane jajka, tłuste ryby wędzone lub np. sałatkę z tuńczyka z kukurydzą,  chleb pełnoziarnisty, porcję witamin w postaci np. rzeżuchy, natki pietruszki czy ogórka kiszonego (źródło witaminy C).

Drugie śniadanie także nie jest błahą sprawą, jest ono nowym zastrzykiem energii, gdyż po 2-3 godzinach pracy czy nauki spada gwałtownie chłonność umysłu. Kanapki powinny zawierać białko w postaci wędliny, pasty, twarożku, a także witaminy.

Obiad jest posiłkiem podstawowym, powinien zawierać 35%-40% wartościowych składników z całodziennej racji żywieniowej. Zimowy obiad może składać się z sycących i nietuczących dań np. smacznego mięsa przyrządzonego na grillu, do tego białko roślinne np. ziemniaki lub kasza i obowiązkowo porcja witamin  np. surówka z kiszonej kapusty i marchewki.

Kolacja to posiłek z którego dietetycy pozwalają zrezygnować. Jeżeli kolacja staje się naszym obiadem, gdyż późno wracamy z pracy, możemy bez oporów zjeść np. gorącą, pożywną zupę, filety smażone lub gotowane, nie zapominajmy o warzywach.

Pamiętajmy jednak, że po obfitszej kolacji wskazana jest pewna dawka ruchu. Nie jemy także później niż na 2-3 godziny przed snem.

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!