Nie masz produktów w koszyku.

Dołącz do
  • Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
Czy zima skazuje nas na konserwanty?

Czy zima skazuje nas na konserwanty?

W czasach rozwoju cywilizacji, konserwanty stały się złotym środkiem na przedłużanie żywotności produktów spożywczych. Nie są one bynajmniej współczesnym wynalazkiem. Nasi przodkowie do konserwacji mięsa i ryb używali soli, natomiast cukru i octu do przetworów. A jak jest dzisiaj? Czy zima rzeczywiście skazuje nas jedynie na spożywanie konserwantów? Odpowiedź brzmi – nie!

W czasach rozwoju cywilizacji, konserwanty stały się złotym środkiem na przedłużanie żywotności produktów spożywczych. Nie są one bynajmniej współczesnym wynalazkiem. Nasi przodkowie do konserwacji mięsa i ryb używali soli, natomiast cukru i octu do przetworów. A jak jest dzisiaj? Czy zima rzeczywiście skazuje nas jedynie na spożywanie konserwantów? Odpowiedź brzmi – nie!

Za sprawą zimnej i mroźnej pory roku, nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. W pośpiechu cotygodniowej gonitwy  zapominamy o istocie zdrowego odżywiania lub nie mamy czasu na przyrządzenie pełnowartościowych posiłków.

Sięgamy coraz częściej po dania z puszek, które można szybko podgrzać w mikrofalówce. Zamiast przyrządzonych od podstaw zup, zadowalamy się mieszanką w proszku zalewaną wrzątkiem. Jemy w pośpiechu, byle gdzie i byle jak.

Czy naprawdę chcemy być zdrowi?

Konserwanty są związkami chemicznymi, ich celem jest uatrakcyjnienie zapachu, smaku i koloru potraw o przedłużonym terminie do spożycia. Są sztucznymi i w dużych ilościach, niebezpiecznymi dla zdrowia substancjami. Spożywanie nadmiernej ilości konserwantów powoduje alergie, owrzodzenie żołądka, kłopoty z jelitami,  wątrobą i nerkami. Maksymalna dzienna dawka konserwantów dla osoby zdrowej to 10-20 gramów dziennie!

 Jak ich uniknąć?

 Zdrową alternatywą dla puszkowanych warzyw są mrożonki. Wbrew pozorom, dzięki zamrażaniu warzywa nie tracą tak dużo wartości odżywczych.

 Mrożone produkty:

  • są bogate w witaminy
  • na długo zachowują wartości odżywcze i smakowe
  • można z nich komponować przepyszne dania
  • są łatwe w przyrządzaniu
  • są zdrowe i sycące
  • po rozmrożeniu należy je jedynie ugotować

Uwaga:

Pamiętajmy, że nigdy ponownie nie zamrażamy rozmrożonych już produktów!

 Jeżeli nie możemy zrezygnować z puszkowanych produktów, spożywajmy je w proporcjach 80:20, czyli 80% dziennego spożycia to pełnowartościowe posiłki, a 20% dowolne. W ten sposób zachowamy równowagę żywieniową.

x
Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwoń!