• Dostawa przez kuriera
  • 30 dni na zwrot
  • Możliwość rozłożenia na raty
NOWOŚĆ!

Rewolucyjny ekstraktor NutriBullet - teraz z dostawą kurierem GRATIS!

Cytrynowa marmolada przyrządzona w szybkowarze

Cytrynowa marmolada przyrządzona w szybkowarze

składniki
  • 1 kg cytryn,
  • 1,5 kg cukru.
przygotowanie
  1. Slice lemons with Delimano Speciale V Slicer, cut them thin slices
  2. Remove seeds from slices
  3. Add lemon slicers to pressure cooker and measure how much lemon you have. Should be about 0,7-0,8 kg and write the weight of lemons down.
  4. A minimum amount of water, 2-4 dl is enough.
  5. Warm up pressure cooker and when it reaches the pressure, turn it down and begin counting 10 minutes cooking time at HIGH (2 level in Tempo Presto) pressure.
  6. After 10 minutes of cooking, release the pressure slowly from pressure cooker.
  7. Calculate how much sugar to add – typically an extra-bitter marmalade needs twice the sugar. That looks like a lot of sugar if you’ve never made fruit preserves! So if you are concerned, try the same weight in sugar first, then taste a cooled sample on a teaspoon and see if you like it. For this recipe we doubled the weight of lemons with adding 1,5 kg sugar.
  8. Put all of the lemon seeds in a tea ball or gauze packet.
  9. When you open the pressure cooker the fruit pulp will already be warm, so pour all of the sugar in and stir. It should all melt within a minute or two. Then, add the tea ball containing the seeds. Now turn the heat up and bring everything to a rolling boil for 5 minutes or if you have a thermometer, you will want the mixture to reach 100C.
  10. Now, using a ladle or canning funnel, distribute the contents evenly in your freshly dis-washed or sterilized jars.

  1. Pokrój cytrynę na cienkie plasterki i usuń pestki.
  2. Wrzuć plastry do szybkowaru
  3. Wlej do szybkowaru minimum 1 litr wody.
  4. Rozgrzej szybkowar i uzyskaj odpowiednie ciśnienie. Włącz poziom HIGH (2 poziom w Tempo Presto) na 10 minut i zacznij gotowanie.
  5. Po 10 minutach gotowania powoli uwolnij ciśnienie z szybkowaru.
  6. Dodaj preferowaną ilość cukru, zazwyczaj do bardzo gorzkiej marmolady należy dodać podwójna ilość cukru. Jeśli nigdy nie robiłaś przetworów, możesz wsypać za dużą ilość. Rada dla zainteresowanych: spróbuj pewną ilość cukru, a następnie taką samą ilość jako schodzoną próbkę na łyżce i sprawdź czy Ci odpowiada. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję należy podwoić ilość cytryn i zwiększyć ilość cukru do 1,5 kg .
  7. Gdy otworzysz szybkowar, miąż z owoców będzie juz ciepły. Wsyp cukier i całość dokładnie wymieszaj. Wszystko powinno się stopić w ciągu 1-2 minut. Natępnie dodaj nasionka przechowywane w podrzewaczu. Następnie zwiększ temperaturę i doprować do w\wreznia przez 5 minut. Jeżeli masz termometr niech marmolada osiągnie 100C.
  8. Za pomoca lejka równomiernie rozprowadź zawartość do świeżo umytych lub wysterylizowanych słoików.

Delimano
  • Metody płatności
    Możesz dokonać płatności online, przy odbiorze, a także rozłożyć płatność na raty.
  • Gwarancja zwrotu pieniędzy
    Jeśli nie jesteś zadowolony z zakupu, możesz go zwrócić w ciągu 30 dni.
  • Pomoc telefoniczna
    Masz pytania, sugestie, chcesz złożyć lub anulować zamówienie, złożyć reklamację? Zadzwoń: 22 512 54 00
  • Bezpieczne płatności
    Możesz mieć pewność, że płatności w naszych sklepach są w 100% bezpieczne. Dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo Twoich danych.

Delimano

Najwyższej jakości produkty kuchenne, zapewniające zdrowy styl życia - garnki, patelnie, małe AGD, akcesoria, podgrzewacze wody.
Zapisz się do newslettera

Kliknij, oddzwonimy za darmo

Masz pytania lub chcesz złożyć zamówienie? Kliknij przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie.

Nasz konsultant jest gotów odpowiedzieć na wszystkie pytania dotyczące produktów, które Cię interesują. Proszę kliknąć na przycisk poniżej, a my oddzwonimy do Ciebie. Usługa ta jest całkowicie bezpłatna!

Zadzwońcie!